donderdag 18 september 2014

Moesjungle

De zomermaanden: veel regenval, en moestuiniers met vakantie. Het resultaat: een moesjungle waar tien man zich in kan verstoppen. Natuurlijk heeft de lading compost, die we tot twee keer toe hebben toegevoegd om de morsdode bodem nieuw leven in te blazen, voor een ideale voedingsbodem gezorgd waar vooral de plant uit ons logo volop van profiteert. Ook de ingesloten ligging tussen de kerkhofmuur en de snipperwand (we zouden onze potager "Clos de Zelem" kunnen noemen) zorgt voor een eigen micromaat. Veel groenten doen het hier een stuk beter dan verwacht, ondanks de vele parkbomen in de pastorietuin die toch de nodige schaduw werpen en die waarschijnlijk tot diep onder de moestuin wortelen. Nadeel is dat zo'n beschutte tuin meer last krijgt van plaaginsecten. Vooral koolgewassen hebben hieronder te lijden. Maar we rekenen erop dat vroeg of laat de nodige natuurlijke vijanden voor een evenwicht zorgen, zoals de kerkuil die de redding bleek voor onze aardperen.

Een veerkrachtige tuin die het zonder dagelijks bezoek kan stellen, is dus natuurlijk niet oninteressant, maar een ondoordringbaar oerwoud van pompoen, maïs, aardpeer en helaas ook nog altijd varens is toch wat van het goede teveel. Dat blijkt eens te meer bij een wandeling rondom de Potager: de pompoen lijkt zich weinig van perceelsgrenzen aan te trekken en is volop bezig de zerken en kruisen op het kerkhof in te palmen. Tijd om er de snoeischaar in te zetten, zodat tegen Allerheiligen geen pompoen tussen de bloemstukken opduikt, en zo ongevraagd voor een Halloweensfeer zorgt. 
 
Die pompoenen gaan dus de soep in, voor ongenode gasten er weer mee weg zijn zoals vorig jaar! Wie onze tuin eens wil komen bezoeken en gelijk komen proeven van een kom pompoensoep: de jaarlijkse wandeling Pruuve van de natuur van Natuurpunt Regio Zelem start aan de Pastorietuin!
 


2 opmerkingen:

  1. Ik ben grote fan van zo'n jungletuinen waar de planten hun eigen gang kunnen gaan. Ook grafstenen die begroeid worden hebben hun charmes al zullen niet alle nazaten daar even gelukkig mee zijn. Laat die soep smaken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En of ze gesmaakt heeft! Binnenkort verschijnen hier enkele foto's van "Pruuve van de natuur"...

    BeantwoordenVerwijderen