Info


Café Potager


Nadat het pastoriegebouw onder impuls van vzw De Pastorie grondig werd gerenoveerd, werd het voorbije jaar ook de oude pastorietuin door Natuurpunt Zelem onder handen genomen en heraangelegd als ambertuin: een ecologische, afvalarme voorbeeldtuin met een streekeigen beplanting. Zo werd een kleine hoogstamboomgaard met oude fruitrassen aangelegd, er kwam een hoekje met kleinfruit, een insectenhotel (binnenkort ook een honingbijenkas), een kippenren, snoeiafval werd verwerkt tot een takkenwal, en de kinderen kunnen zich uitleven op een speelhoek met boomstammen of met een bordspel dat op de picknickbanken werd aangebracht. Maar de aandachtige wandelaar heeft allicht gemerkt dat één stukje van de pastorietuin tot nu toe braak bleef liggen: de nieuw aan te leggen ecologische demonstratiemoestuin…


Omdat een moestuin onderhouden iets regelmatiger moet gebeuren dan een natuurgebied beheren, en omdat niet alle liefhebbers van de wilde natuur daarom ook doorgewinterde hoveniers zijn, besloten we al snel met een zelfstandig groepje te starten: Café Potager. De naam was snel gekozen: toevallig zijn een aantal van onze vrouwen actief in het pas opgerichte naaiclubje Café Plissé… Wat zeker niet betekent dat wij ons als een mannenclubje willen profileren: we hebben alvast één dame in ons midden. Vrouwen, aarzel dus niet, want ook naaiblogster Mme Zsazsa heeft zich ondertussen aan het moestuinieren gewaagd!


In een eerste fase hebben we alvast de bodem van de moestuin bedekt met een laag karton en compost en beplant met pompoenen. Momenteel worden de bedden en paden afgebakend, en na de winterrust beginnen we eraan!

Het wordt alleszins geen alledaagse moestuin. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn uiteraard uit den boze, en het woord “onkruid” staat niet in ons woordenboek. We willen bezoekers laten kennismaken met oude en vergeten groenten en rassen (zoals warmoes, kardoen en aadbeispinazie), maar ook nieuwe soorten en kruisingen introduceren in Zelem (bv. het biologische én superresistente aardappelras sarpo mira). Naast de bekende eenjarige groenten voorzien we ook ruim plaats voor meerjarige of doorlevende gewassen (naast klassiekers als rabarber en lavas ook illustere onbekenden: al gehoord van brave hendrik of kaukasische rankspinazie?). Veel klassieke teelten, zoals courgettes of sperzieboontjes, zul je bij ons trouwens tevergeefs zoeken. Door de ligging in de schaduw van enkele uit de kluiten gewassen eiken en haagbeuken, is dat ook nauwelijks mogelijk. Maar we maken van de nood een deugd: in de donkerste hoek proberen we eetbare paddenstoelen te kweken!


Maandelijks (elke derde zaterdag) komen we samen om in de moestuin te zaaien, planten, oogsten, schoffelen … maar ook om kennis, ervaring en … zaaigoed uit te wisselen. Dat alles in het prachtige kader van de pastorietuin … om naderhand bij pot en pint af te sluiten in de herberg, kwestie van ook de eerste component van onze naam alle eer aan te doen!

Wie interesse heeft, kan alvast contact opnemen met cafepotager@gmail.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten