vrijdag 4 oktober 2013

Een kleine verrassing in de Potager...

Eventjes een doordeweekse blik in ons tuintje werpen. De patatjes zijn uit, de maïs is af, de bonen geplukt (op de goeie ouderwetse boerentenen na, die mogen nog blijven hangen...). Valt er nu eigenlijk nog iets te bikken uit de Potager?
De warmoes weet na al die maanden nog van geen ophouden, maar ze komt stilaan mijn oren uit. Binnenkort ideaal als bladmulch? Foei, en dat bij zo veel honger in de wereld! Misschien eens een lading naar Poverello brengen? Jammer dat het blad zo snel verwelkt...


Deze plant doet ons logo alle eer aan, maar de pompoentjes moeten nog afrijpen...

 

De slaplantjes komen goed uit, maar zijn nog iets te klein om tussen de boterham te leggen...En winterpostelein, de naam zegt het al, is nog niet voor nu.


Look is er nog niet te zien, maar de Egyptische uien beginnen al wel hun kopje boven te steken. Na de winter zou deze ui bovengronds moeten verklisteren zoals een sjalot.

Toch een aangename verrassing: een eerste paddenstoeltje! Als we deze berkenstam correct hebben geënt vogens het boekje (van Mycobois), zou dit al een oesterzwam moeten zijn. Het lijkt alleszins op de foto uit dat boekje (als je foto's googelt, zien ze er ook allemaal zo uit).
Wie waagt het erop en draait deze primeur in een omelet? Wie engageert zich als proefkonijn? Kom deze eersteling gerust halen (volledig eraf snijden; let op voor het knopje links, dat kan ook nog uitgroeien tot een zwam). Wie eerst komt, eerst maalt! Schrijf dan wel een korte bespreking onder reacties... als dat nog lukt tenminste :-).
2 opmerkingen:

  1. Veiligheidshalve :) .... eet ik nooit paddenstoelen uit het wild. Je weet nooit. Warmoes daar kan je alle kanten mee uit: in een lasagne, puur gestoofd, gemixt in een saus.... . In verse warmoes ben ik altijd geïnteresseerd aan een eerlijke prijs.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik neem ook geen risico's met paddenstoelen (al hebben we wel enkele Natuurpunters in ons midden die kennis van zaken hebben). Maar dit is een gekweekte cultuur: een vers gezaagde berkenstam waar langs alle kanten entpluggen (die al mycelium van oesterzwam bevatten) in geslagen zijn. Warmoes is inderdaad een heel interessante groente, voor mezelf de ontdekking van vorig jaar, toen ik het voor het eerst bij me thuis gezaaid heb. Enorm veelzijdig, je kunt er maandenlang van oogsten (i.t.t. spinazie: na twee keer snijden is het al gedaan), en ik vind het persoonlijk ook lekkerder... [B.V.]

    BeantwoordenVerwijderen